Menu
Blog

Ons netwerk: over antennes en meer!

Onderweg

In ons artikel van twee weken geleden hebben we al geschreven over hoe een mobiel netwerk nu eigenlijk werkt, en wat wij doen ter verbetering. En vandaag willen we wat meer vertellen over antennes! Wat voor verschillende antennes zijn er, welke rol spelen ze bij het verkrijgen van een goede verbinding en wat zijn wij er nu concreet mee aan het doen? Dat lees je hier!

27.06.2013 Andy Van Schil

Nog even je geheugen opfrissen

Weet je het nog? Vorige keer vertelde we dat jouw telefoon via  radiogolven verbonden is met een antenne. We hebben ook geschreven dat er aan de voet van die antennes een BTS (Base Transceiver Station staat) staat. De taak hiervan is om jouw oproepen en data door te sturen via optische vezelkabels die onder onze voeten liggen, naar het hart van ons netwerk: ons datacenter. En zoals beloofd: vandaag praten we over de antennes, en de BTS (basisstations) aan de voet ervan.

Maar wat doen de antennes nu juist?

Een antenne verzorgt dus de radiogolven om jouw mobiele telefoon te verbinden met ons netwerk. Maar de antennes hebben niet een oneindig bereik; je moet binnen een bepaalde straal van de antenne zijn om verbonden te kunnen zijn. Er zijn dus twee opties om te zorgen dat iedereen bereik heeft. Ten eerste kunnen we heel veel extra antennes neerzetten om te zorgen dat iedereen dichtbij genoeg zit. Maar hier is er helaas in ons land niet genoeg ruimte voor. Wat we dus moeten doen is het bereik van onze antennes vergroten, dat wil zeggen: zorgen dat ook mensen die wat verder weg van een antenne zitten, nog perfect kunnen verbinden. En daar hebben we dan ook voor gekozen!

Wat zijn wij aan het doen?

In elk basisstation (BTS) staat een kaart die de capaciteit van de antenne bepaalt. Zo is er een kaart die het 2G netwerkt verzorgt, en een kaart die het 3G netwerk verzorgt (die laatste heet U21). En wat kunnen wij dus doen om ons netwerk te verbeteren? Ten eerste zijn wij onze bestaande 2G kaarten aan het verwisselen met nieuwe, technisch verbeterde kaarten. Hierdoor wordt de kwaliteit van jouw oproepen verhoogd. Tegelijkertijd voegen we een andere 3G kaart toe (die U9 heet). Deze U9-kaart kan door een nieuwe techniek een 3G-dekking verzorgen voor een veel groter gebied rond de antenne in vergelijking met de U21 kaart. En ten slotte, voegen we overal waar al een U21 kaart staat, een tweede U21 kaart toe om daar een dual carrier verbinding mogelijk te maken. Dit verdubbelt de downloadsnelheid op jouw telefoon. Dus, om het even samen te vatten: Wij zorgen dat de antennes waar we aan werken een nieuwe 2G kaart krijgen, één of zelfs twee U21-kaart voor een snellere verbinding, en een U9-kaart voor een groter dekkingsgebied.

En wat betekent dit voor jou?

In het zuiden van ons land staan we hier al heel erg ver mee, daar is misschien al een verandering gemerkt. En nu is het noorden aan de beurt! En wat zal je daar concreet merken? Tijdens de verwisseling heb je enkele uren geen netwerk. Ook wordt er in de eerste maanden na de omwisseling soms een probleem gemerkt wanneer jouw telefoon op de grens van het U21 en U9 bereik zit. Zo kan bijvoorbeeld je verbinding ineens verbroken worden wanneer je deze grens passeert. Dit heeft te maken met de afstelling van de frequentie van de antennes. Dit wordt in de eerste maanden uitgebreid getest en zo snel mogelijk aangepast als er een probleem is. Dit is vervelend, maar je krijgt er wel een verbeterd bereik en een grotere downloadsnelheid voor terug!

Waar zijn we aan het werk?

Vanaf nu zullen we regelmatig op ons forum en op Twitter een lijst posten van de plaatsen waar we aan het werk zijn. Zo weet jij exact waar we bezig zijn om jouw netwerk te verbeteren. En als je in die regio’s even geen bereik hebt, dan weet je wel dat het voor de goede zaak is.
Heb je nog andere vragen over de verbeteringen aan ons netwerk? Stel ze dan zeker via Facebook/Twitter en de forum Tribe !

Het netwerk van Orange

Tags

Found this useful? Share with

Andy Van Schil